Veelgestelde vragen

Schemerschakelaar set FRL103

Algemeen

Nee, bij de meeste elektronische dimmers met afstandsbediening wordt de lichtstand niet vastgehouden wanneer de netspanning van de stekker wordt gehaald. Bij het daarna aanschakelen zal de lamp niet gaan branden zonder tussenkomst van de gebruiker.
Ja, radiosignalen gaan door ramen, muren en vloeren. Ze worden wel verzwakt waardoor de afstand tussen de afstandsbediening en de stekkerschakelaar geringer wordt. Hoe groot de uiteindelijke afstand is, is afhankelijk van de bouwaard van de woning. Dit kan alleen experimenteel worden vastgesteld. Bij betonnen muren en vloeren is de doordringbaarheid van radiosignalen gering. Op kleinere afstand werkt de afstandsbediening door ramen en muren. De maximaal te overbruggen afstand is circa 25 meter in de vrije (buiten)ruimte.
Jawel. Een batterij CR2032 wordt in de afstandsbediening meegeleverd. Tevens 2xAAA alkaline voor de piramide licht sensor
De piramide lichtsensor is gevoelig voor daglicht. Dagelijks, wanneer het begint te schemeren zendt deze een radiosignaal naar de stekkerschakelaars in de woonruimte(s). Door dit radiosignaal gaan de aangesloten schemerlampen achtereenvolgens automatisch aan en blijven deze gedurende de avond branden mits een uit-tijd is ingesteld. Wanneer geen uit-tijd is ingesteld gaan de lampen de volgende dag bij het licht worden weer uit. Bij de uit-tijd aan het einde van avond of s’ ochtends zendt de piramide weer een signaal uit waardoor achtereenvolgens de lampen uitgaan. Met schuifschakelaar, onderop de piramide, in de bovenste stand worden radiosignalen gedurende de nacht uitgezonden waardoor iedere lamp, in een willekeurige volgorde, één keer kort brandt. Wanneer je geen gebruik wilt maken van de automatische lichtfunctie kan deze met de schuifschakelaar op de onderste stand voor een langere tijd worden uitgeschakeld. Ook kunnen de lampen ieder moment van de dag op gebruikelijke wijze via de afstandsbediening worden bediend. Dit beïnvloed de automatische aan-uit tijd niet.
Bij één set kunnen meer dan de drie geleverde stekkerschakelaars gebruikt worden (in principe onbeperkt). De afstandsbediening heeft drie toetsen waardoor bij meer stekkerschakelaars deze aan dezelfde toets moeten worden toegewezen.
In een woning kunnen meerdere schemerschakelaar sets worden gebruikt.
Ja, dit is geen enkel probleem.
De batterij in de piramide gaat circa 2 jaar mee bij automatisch gebruik. De levensduur batterijen hangt van de gebruiksfrequentie maar in het algemeen meer dan 5 jaar.
Alleen wanneer de dimmer tussen de stekkerschakelaar en lamp wordt aangesloten is dit juist. In de andere volgorde wanneer de stekkerschakelaar tussen de dimmer en lamp wordt aangesloten kan de stekkerschakelaar defect raken. Een snoerdimmer met eigen afstandsbediening of smartphone app werkt niet.
De stekkerschakelaar ontvangt het radiosignaal van de afstandsbediening en schakelt vervolgens de lamp aan- of uit. Controleer met de druktoets aan de zijkant of de indicatie led in de schakelaar gaat branden en, wanneer aangesloten, de schemerlamp. Je mag de stekkerschakelaar zo vaak je wil in en uit het stopcontact halen, deze raakt daardoor niet in de war en verliest geen informatie.
Helaas, gebruik geen stekkerschakelaar in deze situatie! De stekkerschakelaar kan defect raken door de centraal geïnstalleerde dimmer.

Installatie

Allereerst de maximaal te overbruggen afstand tussen piramiden en stekkerschakelaar in de vrije (buiten)ruimte is circa 25 meter. De piramide communiceert via radiosignalen met de stekkerschakelaars en deze gaan in principe door ramen, muren en vloeren.  Ze worden echter wel verzwakt waardoor de zendafstand tussen de piramide en de stekkerschakelaar geringer wordt. Hoe groot de uiteindelijke afstand is, is afhankelijk van de bouwaard van de woning. Dit geldt overigens ook voor de communicatie van de bijgeleverde afstandsbediening met de stekkerschakelaar. Bij gebruik in een verdeeldoos liggend op de vloer wordt de gevoeligheid aanzienlijk minder ; m.n. bij betonvloeren. Vermijd dat twee stekkerschakelaars naast elkaar in één verdeel -of wandcontactdoos worden gedaan. Ook de aanwezigheid van een CV radiator of leiding bij minder dan 0,3 meter van de stekkerschakelaar beïnvloedt het signaal ongunstig. Kortom de afstand en de onderlinge posities bepalen de kwaliteit van het radiosignaal, dus of het radiosignaal af en toe; of niet aankomt. Verder is het proefondervindelijk en afhankelijk van de situatie, omdat er buiten onze invloed omgevingsfactoren kunnen zijn (straling) die een negatief effect hebben op het radiosignaal. Tips plaats!
  • Het hoger op de vensterbank of bij het raam plaatsen van de piramide kan het radiosignaal naar de stekkerschakelaars wellicht verbeteren.
  • De piramide minder direct in het daglicht plaatsen, omdat de lichtsensor de lampen binnenshuis eerder aan moet doen.
Belangrijk: De nieuwe stekkerschakelaars (rode led) zijn standaard nog niet gekoppeld met de piramide lichtsensor en afstandsbediening! Koppelen piramide aan een stekkerschakelaar
  1.  Zet piramide neer op tafel of vensterbank;
  2. Houdt de drukknop van de stekkerschakelaar 5 seconden in totdat het rode ledje binnenin langzaam gaat knipperen en laat los (koppelmodus);
  3. Druk linksonder kort op de piramide, de stekkerschakelaar gaat nu aan en is gekoppeld;
  4. Herhaal de procedure voor de andere stekkerschakelaars.
Koppelen afstandsbediening aan een stekkerschakelaar
  1.  Houdt de drukknop van de stekkerschakelaar 5 seconden in totdat het rode ledje binnenin langzaam gaat knipperen en laat los;
  2. Druk kort op de gewenste toets 1, 2 of 3 van de afstandsbediening, de stekkerschakelaar gaat nu aan en is gekoppeld (Toets 4 is voor alles uit);
  3. Herhaal de procedure voor de andere stekkerschakelaars.
Let op! Bij herhaalde koppelpogingen (10x) kan het geheugen van een stekkerschakelaar vol raken en moet deze gewist worden door langer dan 10 sec op de knop te drukken totdat het rode ledje binnenin snel gaat knipperen. Koppel de afstandsbediening en piramide opnieuw aan de stekkerschakelaar Instellen uit-tijd einde avond
  1. Zet de schuifschakelaar onder de piramide of ‘off’ op het tijdstip dat de lampen uit moeten gaan;
  2. Zet piramide neer op tafel of vensterbank;
  3. Druk op de piramide totdat het rode ledje achter het venster oplicht en de lampen hierdoor uitgaan;
  4. Zet de schuifschakelaar onder de piramide op avond of avond/nachtstand. De lampen gaan de volgende avond op dit tijdstip uit.

De werking van de stekkers is hetzelfde, alleen het koppelen gaat iets anders. Bij de blauwe led moet je de drukknop op de stekker ingedrukt houden, bij de rode led loslaten als deze gaat knipperen. Koppelen blauwe  led Koppelen piramide aan een stekkerschakelaar
  1.  Zet piramide neer op tafel of vensterbank;
  2. Druk de toets in van de stekker, na 5 sec gaat het blauwe ledje knipperen. Houd ingedrukt;
  3. Druk linksonder op de piramide, als de lamp gaat branden dan is deze gekoppeld. Herhaal met vervolgens de andere 2 stekkers;
  4. Gaat de lamp niet branden, herhaal dan de stappen.
 Koppelen afstandsbediening aan een stekkerschakelaar
  1.  Houd de afstandsbediening gereed in uw hand;
  2. Druk de toets in van de stekker, na 5 sec gaat het blauwe ledje knipperen. Houd ingedrukt;
  3. Druk kort op de gewenste toets 1, 2 of 3 van de afstandsbediening. Als de lamp gaat branden dan is deze gekoppeld. Herhaal met vervolgens de andere 2 stekkers.
  4. Gaat de lamp niet branden, herhaal dan de stappen.
Als alle 3 de lampen gekoppeld zijn kunt u dat controleren door nogmaals op de toetsen van de afstand bediening of boven op de piramide te drukken, als alle lampen aan gaan dan zijn deze gekoppeld.
Belangrijk:   De nieuwe stekkerschakelaars (rode led) zijn standaard nog niet gekoppeld met de piramide lichtsensor en afstandsbediening! Je kan in een paar stappen de schemerschakelaar set op de goede werking testen en deze vervolgens op de beste posities positioneren. Stap één
  1. Controleer als eerste de batterijen in piramide en afstandsbediening
  2. Steek de stekkerschakelaars voor de test in een stekkerbalk of nabij gelegen stopcontacten.
  3. Voor een schone lei wis één voor één het geheugen van de stekkerschakelaar door de drukknop aan de zijkant van de stekker langer dan 10 seconden in te houden totdat het rode ledje binnenin van knipperen naar snel knipperen gaat.
  4. Koppel daarna de losse afstandsbediening en piramide opnieuw aan de stekkerschakelaars door de drukknop van de stekkerschakelaar iedere keer voor de koppelmodus 5 seconden in te houden totdat het rode ledje binnenin langzaam gaat knipperen en laat los; => Afstandsbediening: Druk kort op de gewenste toets 1, 2 of 3 van de afstandsbediening, de bewuste stekkerschakelaar gaat nu aan en is gekoppeld (Toets 4 is voor alles uit); => Piramide: Druk linksonder kort op de piramide, de bewuste stekkerschakelaar gaat nu aan en is gekoppeld. Na het koppelen kan je door te drukken op de afstandsbediening en piramide testen of het koppelen gelukt is. Zo nee, dan de koppelprocedure indien nodig herhalen. Zo nee, lees in de handleiding andere mogelijke oorzaken.
  5. Als laatste kan je de lichtsensor testen door deze af te dekken en met geduld te wachten totdat de sensor na enkele minuten zijn werk doet en vice versa na het weghalen van de bedekking bij lampen aan. Het schuifje onderop de piramide moet wel niet op OFF staan.
Stap twee
  1. Plaats vervolgens de piramide op de vensterbank waar deze het daglicht moet opvangen.
  2. Steek de stekkerschakelaars in de stopcontacten op de gewenste plaatsen.
  3. Druk op toetsen van de afstandsbediening en controleer of het rode lampje op de afstandsbediening knippert. Controleer ook of de lampen aan zijn (gegaan). Zo nee, is afstand te groot of zijn er andere omgevingsfactoren.
  4. Nu ook de lichtsensor piramide weer testen door deze op zijn plaats af te dekken.
  5. Bij een goede werking op het moment zelf nog de optie 'einde avond' instellen en de optie om 's-nacht de lampen één voor één een paar minuten aan te laten gaan om het inbrekersgilde op het verkeerde been te zetten. (zie handleiding)

Gebruik

Je hebt het 'einde avond' moment nog niet ingesteld en dan schakelt de piramide met lichtsensor de lampen pas uit als het weer licht wordt.
Wil je dat s’ nachts de lampen niet willekeurig nog een keer aangaan gedurende enkele minuten, zet dan de schuifschakelaar onderop de piramide in de middelste stand.
Dit is een optie op de piramide om na 'einde avond' in de nacht het inbrekersgilde op het verkeerde been te zetten door willekeurig een paar minuten één lamp aan en weer uit te schakelen. Met het schuifje onderop de piramide kan je dit aan- of uitzetten
  • Wil je dat s’ nachts de lampen niet willekeurig nog een keer aangaan gedurende enkele minuten, zet dan de schuifschakelaar in de middelste stand.
  • Wil je dat s’ nachts de lampen wel willekeurig nog een keer aangaan gedurende enkele minuten, zet dan de schuifschakelaar in de bovenste stand.
Waarschijnlijk is de batterij bijna uitgeput. Vervang deze door een verse batterij.
Zie de test “Hoe test ik de FRL103 schemerschakelaar set op de goede werking?” bij rubriek 'Installeren'
De piramide houdt geen rekening met zomer- of wintertijd, maar acteert op het ingestelde 'einde avond' moment en die kan je naar believen opnieuw instellen. Ook fluctueert het moment 'einde avond' een beetje in combinatie met het gefaseerd uitschakelen van de gekoppelde lampen.
De piramide houdt geen rekening met zomer- of wintertijd, maar acteert op het ingestelde 'einde avond' moment en die kan je naar believen opnieuw instellen. Ook fluctueert het moment 'einde avond' een beetje in combinatie met het gefaseerd uitschakelen van de gekoppelde lampen.
Wanneer de Freelux piramide in het strooilicht ligt van een schemerlamp, dan zal deze de net daarvoor aangeschakelde lamp(en) weer uitschakelen. De piramide met lichtsendor denkt namelijk dat het maar voor korte tijd donker is. Voorkom dat de piramide in de lichtbundel van een schemerlamp staat. Dit geldt ook voor andere niet- automatische (schemer)lamp(en) die je met de hand aandoet. Deze kunnen ook voor teveel licht zorgen waardoor de piramide de automatisch geschakelde schemerlampen weet uitdoet. Om dit te voorkomen zet je de piramide op een nog meer donkere plek, waar overdag wel voldoende daglicht komt.  
Wanneer je de lampen eerder aan wilt laten gaan, dan kan je de afstandsbediening iets verder van het daglicht af zetten. Op deze nieuwe plek zal het iets eerder donker zijn, zodat de lampen eerder aangaan. Let u erop dat de piramide niet in de lichtbundel van een schemerlamp komt te staan.
Wil je dat bij donker de lampen automatisch aan gaan, dan moet de schuifschakelaar onderop de piramide niet op 'off' staan. Voorkom ook dat de piramide in de lichtbundel van een andere staat, want dan reageert de ingebouwde lichtsensor hier op en schakelt de lampen niet aan.

Informatie voor oudere modellen!

Je kan de zend- en ontvangfrequentie wijzigen door het veranderen van de stand van de minischakelaar achterop de afstandsbediening en de stekkerschakelaars. Bij de WSC 301 wordt zowel de afstandsbediening als de stekkerschakelaar standaard afgeleverd met de zend- en ontvangcode 0000. Het wijzigen van de code kan gedaan worden via de miniatuur schakelaars onder de klepjes zoals onderstaand aangegeven. Let op! De gekozen stand van de minischakelaars moeten voor zowel de 3 stekkerschakelaars als de afstandsbediening gelijk zijn.
Je kan de zend- en ontvangfrequentie wijzigen door het veranderen van de stand van de minischakelaar achterop de afstandsbediening en de stekkerschakelaars. Type WSC301/01: de stand van de vier minischakelaars achter de klepjes op de stekkerschakelaars en onder het batterijklepje moeten identiek zijn. Bij het uitpakken van de doos is de instelling 0000 Type FRL101: De afstandsbediening als de stekkerschakelaar worden standaard afgeleverd met de zend- en ontvangcode op kanaal A1,A2,A3. Let op! De gekozen stand van de (mini)schakelaars moeten voor zowel de 3 stekkerschakelaars als de afstandsbediening gelijk zijn. Stand A op de afstandsbediening hoort bij stand A1,A3,A3.. op de stekkerschakelaar.
Wanneer je de schemerschakelaar set pas heeft gekocht moet deze nog leren de juiste tijd in te stellen. Dit duurt minimaal een halve week. Per dag wordt de tijdsduur korter.
Om de afstandsbediening automatisch te laten werken druk je kortstondig op de ‘Auto’ toets. Ter bevestiging knippert de LED eenmaal. Je kan de automatische schemerschakelklok voor langere tijd, bijvoorbeeld langer dan een dag, uitschakelen door minimaal 2 seconden op de ‘Auto’ toets te drukken. De LED aan de bovenzijde knippert daarna twee maal ter bevestiging. Voor terug naar automatisch druk je weer kortstondig op de ‘Auto’ toets.
Leg de afstandsbediening permanent nabij het raam in het daglicht! Voorkom dat de afstandsbediening in de lichtbundel van een lamp komt te liggen. De inval van het daglicht op de afstandsbediening mag niet belemmerd worden door gordijnen, vitrage, jaloezieën, rolluiken en zonneschermen.
5(Neem ongeveer 1 à 2 meter afstand tussen de afstandsbediening en stekkerschakelaar)
  • Brandt de LED op de stekkerschakelaar? Nee? Druk de stekkerschakelaar goed in het stopcontact en/of controleer of er netspanning aanwezig is
  • Knippert de LED op de afstandsbediening wanneer op toets 1 wordt gedrukt? Nee? Controleer of de batterij juist is ingebracht of vervang deze door een nieuwe verse batterij.
  • Staat de knop op de stekkerschakelaar in de bovenste stand? Zo nee, door één maal indrukken kan je de knop in de hoogste stand zetten
  • Is het nummer bij de toets die u indrukt op de afstandsbediening hetzelfde als op de stekkerschakelaar? Nee? Druk de toets in die behoort bij het nummer vermeld op de achterzijde van de stekkerschakelaar
  • Is de zend- en ontvangcode dezelfde op de afstandsbediening en de stekkerschakelaar(s)? Nee? Stel dezelfde code in op de afstandsbediening en stekkerschakelaar; Zie vraag "Wijzigen van zend- en ontvangcode"
  • Geen van bovenstaande oplossingen werkt? Een of meerdere onderdelen van de set is defect.
Wanneer de leerperiode na minimaal vier nachten is doorgelopen kan je het uit-tijdstip met circa één uur verlengen of verkorten. Dit is op een eenvoudige wijze in te stellen. Type WSC301/01: Voor het verlengen druk je gelijktijdig op de aan/uit toets 1 en 2. Na 2 seconden knippert de LED éénmaal als bevestiging van de instelling. Voor het verkorten druk je gelijktijdig op de aan/uit toets 2 en 3. Na 2 seconden knippert de LED éénmaal als bevestiging. Voor het teruggaan naar de standaardinstelling druk je gelijktijdig op de aan/uit toets 1 en 3. Na 2 seconden knippert de LED éénmaal als bevestiging van de instelling. Druk na wijziging van de instelling kortstondig op de auto toets. Type FRL101: Voor het verlengen druk je gelijktijdig op de linker -en rechter toets 1. Binnen 2 seconden knippert de LED éénmaal als bevestiging van de instelling. Voor het verkorten druk je gelijktijdig op de linker -en rechter toets 3. Binnen 2 seconden knippert de LED éénmaal als bevestiging. Voor het teruggaan naar de standaardinstelling druk je gelijktijdig op de linker -en rechter toets 2. Binnen 2 seconden knippert de LED éénmaal als bevestiging van de instelling. Druk na iedere wijziging van de instelling kortstondig op de auto toets.
Om vast te stellen of de ontvangstconditie op een bepaalde plaats in de woning niet optimaal is, de afstand te groot is of dat de stekkerschakelaar niet goed functioneert kan je de betreffende stekkerschakelaar verwisselen met een andere stekkerschakelaar. Reageert de andere stekkerschakelaar ook niet op de afstandsbediening dan is de afstand tussen de afstandsbediening te groot. Reageert de andere stekkerschakelaar wel op de afstandsbediening, dan is de eerst stekkerschakelaar minder gevoelig voor het radiosignaal van de afstandsbediening of is deze defect. Zie ook “Hoe test ik de Freelux schemerschakelaar op de goede werking?
Je kan in twee stappen de Freelux op de goede werking testen. De eerste stap is gericht op de maximaal haalbare afstand tussen de afstandsbediening en de stekkerschakelaars. In stap 2 controleer je de automatische lichtfunctie. Voordat je begint met stap twee moet je in stap één eerst vaststellen of iedere stekkerschakelaar reageert. Zo niet, dan zal de afstand geringer moeten worden totdat iedere lamp aan -of uitgedaan kan worden. Stap één
  1. Steek de stekkerschakelaars in de stopcontacten op de gewenste plaatsen.
  2. Leg de afstandsbediening op de plaats waar deze het daglicht moet opvangen.
  3. Druk op toets 1,2, of 3 van de afstandsbediening en controleer of het rode lampje op de afstandsbediening knippert.
  4. Controleer of de lampen aan zijn (gegaan). Zo ja, doe de lampen uit met de afstandsbediening en ga door met stap twee. Zo nee is de code van de afstandsbediening dezelfde als die bij de stekkerschakelaars ? Zo nee, controleer of de schakelaars op de lamp of in het snoer op aan staan. Zet deze op “aan” en herhaal eventueel vanaf punt 3 Zo nee, waarschijnlijk is de afstand tussen de stekkerschakelaar en afstandbediening te groot en zal één van beide verplaatst moeten worden. Herhaal stap 1
Alle drie stekkerschakelaars reageren nu op de afstandbediening en vervolg met stap twee. Zo, niet lees in de handleiding andere mogelijke oorzaken alvorens u met stap twee doorgaat. Stap twee
  1. Laat de afstandsbediening op dezelfde plek liggen in helder dag licht en wacht ca. vijf minuten.
  2. Druk kortstondig op de “auto “ toets.
  3. Draai de afstandsbediening om met de toetsen naar beneden en bedek deze zodanig dat er geen licht meer opvalt.
  4. Wacht minimaal vijf minuten totdat achtereenvolgens (binnen twee minuten) alle lampen zijn aangaan. Zo ja, draai de afstandsbediening weer om en zorg ervoor dat de afstandsbediening naar buiten is gericht. Klaar voor gebruik. Zo nee, heeft u op de A toets gedrukt ? en herhaal stap 2 Zo nee, controleer stap 1
Neem contact op met de leverancier wanneer bij herhaling geen enkele lampen automatisch reageert.
Het kan zijn dat iemand in de buurt een afstandsbediening gebruikt op dezelfde frequentie. Je moet een andere zend- en ontvangcode kiezen: Zie de vraag "Kan ik de zend- en ontvangcode wijzigen?"
Mogelijk maak je gebruik van andere draadloze apparaten in de woning, zoals een draadloze hoofdtelefoon of breedbandtelevisie met draadloze luidsprekers. Trek de stekker uit de wandcontactdoos van deze apparaten en probeer opnieuw of de afstand nu normaal is.
Zie de test “Hoe test ik de Freelux schemerschakelaar op de goede werking?” bij de rubriek 'Installeren'
Wanneer je de schemerschakelaar set pas hebt gekocht moet deze nog leren de juiste tijd in te stellen. Dit duurt minimaal een halve week. Per dag wordt de tijdsduur langer. Wanneer het tijdstip na vier nachten nog steeds hetzelfde is, legt u dan de afstandsbediening op een nog donkerder plek waar overdag wel voldoende daglicht komt.
Voor de schemerschakelaar zijn twee momenten op de dag belangrijk. Te weten ’s ochtends bij het licht worden en bij schemering ’s avonds. Door handbediening op de toetsen 1, 2 of 3 kan de afstandsbediening gedurende de avond en nacht tijdelijk uit de automatische stand gaan, totdat het ’s ochtends weer licht wordt. Op dat moment gaan de lampen, mochten ze nog branden, uit. Ook treedt dan de automatische stand weer in werking. Het in werking treden geldt ook aan het begin van de avond bij het donker worden zodat de lampen altijd aangaan. Let wel dat daarvoor, via het kortstondig indrukken van ‘auto’ toets, de automatische functie is ingeschakeld. De ‘auto’ toets indrukken kan elk moment van de dag; het is pas effectief nadat één van beide overgangen van licht naar donker en omgekeerd heeft plaatsgevonden. Situatie 1: Stel je drukt overdag op toets 1, 2 of 3. Bij het donker worden gaan de lampen automatisch aan. Situatie 2: Stel de lampen zijn automatisch aangegaan en je drukt nadien op toets 1, 2 of 3, dan gaan de lampen op deze avond niet automatisch uit. De afstandsbediening ‘weet’ dat je thuis bent en verwacht dat je de lampen zelf op het gewenste tijdstip uitdoet. Wil je dat de lampen wel automatisch uitgaan druk dan kortstondig op de autotoets voordat de lampen automatisch zouden zijn uitgegaan. Bepaal dit tijdstip aan de hand van de inschatting wanneer de lampen de vorige avonden zijn uitgegaan. Wanneer dit tijdstip is gepasseerd gaan de lampen bij het licht worden weer uit. Wil je er zeker van zijn dat ze uitgaan, doet u dan de lampen via de toetsen 1,2 en 3 handmatig uit.
Wanneer de Freelux afstandsbediening in het strooilicht ligt van een schemerlamp, dan zal deze de net daarvoor aangeschakelde lamp(en) weer uitschakelen. De afstandsbediening denkt namelijk dat het maar voor korte tijd donker is. Dit geldt ook voor andere niet- automatische (schemer)lamp(en) die je met de hand aandoet. Deze kunnen ook voor teveel licht zorgen waardoor de afstandsbediening de automatisch geschakelde schemerlampen weer uitdoet. Om dit te voorkomen leg je de afstandsbediening op een nog meer donkere plek, waar overdag wel voldoende daglicht komt.
De stekkerschakelaar is het meest gevoelig (= grootste afstand) voor het radiosignaal van de afstandsbediening, wanneer deze verticaal in een muurstopcontact is gestoken. Bij gebruik in een verdeeldoos liggend op de vloer wordt de gevoeligheid aanzienlijk minder ; m.n. bij betonvloeren. Vermijd dat twee stekkerschakelaars naast elkaar in één verdeel -of wandcontactdoos worden gedaan. Ook de aanwezigheid van een CV radiator of leiding bij minder dan 0,3 meter van de stekkerschakelaar beïnvloedt het signaal ongunstig.
Je hebt gedurende de avond handmatig op de afstandsbediening gedrukt, zodat het automatische programma voor deze avond en nacht is onderbroken. (Alleen bij de WSC310/01) Controleer of de zilverkleurige schakelaar op de stekkerschakelaars wel in de bovenste stand staat.
Het willekeurig schakelen van de lampen in de nacht is onderdeel van het automatische programma. Je kan de automatische functie uitschakelen door de 'auto' toets van de afstandsbediening enkele seconden in te drukken. (de LED op de afstandsbediening zal tweemaal oplichten ter bevestiging) Om terug te keren in het auto programma moet je kortstondig de 'auto' toets indrukken, ter bevestiging knippert de LED op de afstandsbediening één maal. Ook kan je in avond voor de nacht de automatische functie tot de ochtend uitschakelen door de lampen handmatig uit te schakelen. Bij het licht worden hervat de schemerschakelaar de automatische functie.
Voorkom dat de afstandsbediening in de lichtbundel van een (andere) lamp ligt. Is de "auto" toets kortstondig ingedrukt? Nee? Druk nogmaals kort op de "auto" toets. Wanneer het al donker is, wordt de volgende dag bij schemer de verlichting aangeschakeld. Voor deze avond doe je de lampen handmatig aan via de afstandsbediening. Druk je daarna kortstondig op de “auto” toets dan gaan de lampen wel automatisch uit. Is de afstandsbediening dicht genoeg bij het raam geplaatst zodat er voldoende daglicht opvalt? Nee? Verplaats de afstandsbediening naar het raam, druk kort op de "auto" toets. Druk nogmaals kort op de "auto" toets. Wanneer het al donker is, wordt de volgende dag bij schemer de verlichting aangeschakeld. Voor deze avond doe je de lampen handmatig aan via de afstandsbediening. Druk je daarna kortstondig op de “auto” toets dan gaan de lampen wel automatisch uit.